Mensen zijn constant aan het discussiëren over vetten en koolhydraten. “Hoeveel koolhydraten moet ik pakken om af te vallen? En mag ik dan wel nog vetten?”. Maar waar eigenlijk geen discussie over bestaat zijn eiwitten. Vrijwel iedere fanatieke sporter zal beamen dat eiwitten belangrijk zijn. 

Het consumeren van eiwitten heeft vele voordelen:

  • Het kan je helpen om vet te verliezen.
  • Het kan ervoor zorgen dat je spiermassa aanzet en sterker wordt

Hoeveel eiwitten moet je dan precies innemen op een dag? Het voedingscentrum adviseert om 0.8 gram eiwit per dag te nemen. Voor een persoon van 70 kilo komt dat neer op 56 gram eiwit per dag. Maar dit zijn slechts richtlijnen vanuit de voedingsraad. De precieze behoefte hangt af van je geslacht, lengte, gewicht, activiteitsniveau en je fitnessdoel.

Gebruik de proteïne calculator van bodybuilding.com om snel uit te rekenen hoeveel gram eiwitten jij precies nodig hebt. Stel dat we een man van 1.84 meter pakken die 80 kilo weegt, regelmatig sport en vet wilt verliezen, dan heeft deze 191 gram proteïne nodig. Dat is aardig wat proteïne op een dag.

Om het jou makkelijker te maken staat hieronder een lijstje met de 25 populairste eiwitrijk producten. Om het overzichtelijk te houden, is alles onderverdeeld in