CrossFit maakt mensen gezonder, vrolijker, sterker & mooier. Heb je nog niet gehoord van CrossFit? Laat me je dan vertellen over CrossFit. Het is een levensstijl waarin je je gezondheid op de eerste plaats stelt. Je kan een enorme verscheidenheid aan oefeningen doen op een hoge intensiteit. En het is misschien wel de beste manier om je fitness doelen te bereiken. Naast het feit dat CrossFit gezond voor je lichaam, is het ook uniek op andere vlakken. Het is een sport die je vooral heel gelukkig maakt. Het is een manier van beweging die leuk is en vooral heel makkelijk om vol te houden. Vooral ook het individualistische gedeelte van krachttraining gecombineerd met de support van een team achter je maakt het uniek.

Wat zegt Wikipedia over CrossFit?

“Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm” – Aldus wikipedia

De bewegingen zijn voornamelijk functioneel, dat komt er kort gezegd op neer dat wat je doet ook daadwerkleijk effect heeft. De oefeningen worden op een gevarieerde manier uitgevoerd met een hoge intensiteit. Vaak proberen de atleten om het zo snel mogelijk uit te voeren. De filosofie achter Crossfit heeft te maken met het zo veelzijdig mogelijk ontwikkelen van je lichaam. Vaak zie je dat sporten zich richten op één specifiek onderdeel, wat kan leiden tot een eenzijdige fysieke ontwikkelingen. Vandaar dat de CrossFit training het lichaam zo optimaal en volledig mogelijk probeert te benutten.

Waar is een training uit opgebouwd?

 

Wat wordt er aan materiaal gebruikt tijdens een training?

Er wordt tijdens een training voornamelijk gebruik gemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells en pull up bars. Maar er wordt ook getraind met minder conventionele middelen, zoals tractorbanden, zoutzakken en touwen.

Met CrossFit is het niet moeilijk om gemotiveerd te blijven. In iedere CrossFit gym hangt er een teamsfeer, waarin je echt onderdeel uit maakt van een groep gemotiveerde en enthousiaste mensen. Je gaat samen de uitdaging aan om het beste uit je training en lichaam te halen. Als je er even doorheen zit heb je altijd nog de mensen in je groep die je kunnen motiveren. Iedereen is even belangrijk. De eerste persoon die met een oefening begint, krijgt net zoveel aanmoediging als de laatste persoon die de oefening uitvoert.

Wat mooi is aan CrossFit is dat het van fitnessen een krachtsport maakt. Veel mensen haken af in de sportschool omdat de oefeningen saai zijn en het heel erg indivueel is. Er zijn weinig mensen die het echt leuk vinden om in je eentje in de fitnessapparaten te hangen. CrossFit combineert de voordelen van krachttraining met gezelligheid. Je zal merken dat zodra je een gym hebt gevonden die bij je past, er een hoop kameraadschap bij komt kijken. Het is een soort familie waar jij onderdeel van uit gaat maken. Deze verbondenheid met elkaar en met de sport geeft je enorm veel energie.

Als je een CrossFit gym binnen stapt kent iedereen je naam en vindt iedereen het leuk om je te zien, waardoor het meer is dan slechts een workout. Het geeft misschien net dat beetje extra dat je nodig hebt om gedreven en gemotiveerd te blijven, maar vooral met plezier te bewegen. Het is voor veel mensen een enorme uitlaatklep. Er zijn mensen die het echt als een missend stukje in hun leven hebben ervaren. Ze zijn enorm gepassioneerd en kunnen niet  meer zonder. Dit zegt wel wat over wat voor effect een sport op je kan hebben.

Maar wat houdt je zo gemotiveerd? De grootste motivatie haal je uit de groep waarmee je sport. Je bent er niet alleen maar voor zichzelf, maar ook voor elkaar. Er zijn altijd momenten waarop je de handdoek in de ring wilt gooien. Je raakt ontmoedigd omdat iets niet lukt, je hebt spierpijn, of je hebt gewoon je dag niet. In zo’n geval zou je er het liefste mee willen stoppen. Maar dit is moeilijk bij CrossFit, omdat je traint met een hechte community. Je voelt je verplicht naar de rest van de groep om alles te geven. Dat doen zij per slot van rekening ook. De mensen in je groep zijn er voor je om je te motiveren. Ook in moeilijkere tijden.

Er hangt een open sfeer in de gyms, waar je met open armen wordt ontvangen. Er wordt op niemand neergekeken. Zowel beginners als gevorderden moeten zich fijn voelen in een sportschool. De mensen die al langer trainen zijn ook een keertje ergens begonnen. Zij weten dus hoe het voelt. Bij CrossFit gaat het erom dat je lekker met je sport bezig kunt zijn. Vandaar dat je vooral zult zien dat mensen je stimuleren en aanmoedigen om steeds door te gaan. Ze laten je niet stoppen, ook al wil je dat misschien, omdat ze weten dat het allemaal voor een hoger doel is: gezond en fit worden. Pijn is tijdelijk, trots is voor altijd.

 

Dit betekent niet dat je meteen op het hoogste niveau mee moet doen. In iedere gym zijn er absolute beginner die nog nooit een stang en gewichten aan hebben geraakt. Maar ook veteranen die al jaren aan wedstrijden mee doen. Deze mix van mensen zorgt ervoor dat iedereen gemotiveerd blijft. Uiteindelijk gaat het namelijk allemaal om de reis naar het doel toe. De gemeenschappelijke factor die jij met iedereen gemeen hebt, is dat het een emotionele reis is. Je denkt misschien dat het de zoveelste workout is waar je mee geconfronteerd wordt, maar het is meer. Het is intens, rauw en helemaal geweldig tegelijkertijd. Een zware reis dus, maar wel eentje waar je met een trots gevoel op terug kunt kijken en waar je plezier in hebt. .

Er zit enorm veel uitdaging in. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk doelen voor jezelf kunt stellen en deze continue kan verbeteren. Vergist je niet dat er nog steeds veel bij komt kijken. Je moet hard werken om je doelen en dromen te verwezenlijken; of je het nou doet voor je plezier of competitief. Gelukkig is het goed vol te houden. Iedere training is anders. Dus je komt binnen en weet niet wat je die dag te wachten staat. Je training is één grote verrassing, wat het afwisselend, spannend en leuk houdt.